Shqiptarë, ja si mund të merrni letrat zviceriane

Lajme

Shqiptarë, ja si mund të merrni letrat zviceriane

Janë të shumtë shqiptarë që jetojnë në Zvicër dhe disponojnë pasaportën zvicerane, por ka dhe shumë të tjerë që presin të bëjnë një gjë të tillë.

Lidhur me këtë ‘ëndërr’ shteti zviceran ka zbuluar procedurat se si mund të përfitosh nënshtetësinë helvete.

Bëhet me dije se shtetësia zvicerane mund të fitohet me prejardhje, adoptim ose natyralizim. Parakushtet për fitimin e shtetësisë mund të gjenden nën të Drejtat dhe Detyrat e Natyralizimit.

Ju mund të merrni nënshtetësinë zvicerane përmes natyralizimit të zakonshëm ose natyralizimit më të lehtë.

Të huajt e brezin e tretë duhet të marrin më lehtë pasaportën e kuqe, por për këtë do të vendosin zviceranët më 12 shkurt. Nëse votohet në referendum, pengesat e shtetësisë do të tejkalohen për rreth 28.000 të huaj të gjeneratës së tretë, të cilët e kanë së paku njërin gjysh/gjyshe të lindur në Zvicër ose që ka pasur leje qëndrimi në Zvicër,

Tani më shifrat e reja nga Sekretariati Shtetëror për Migrim (SEM) në kërkesën e “Blick” thuhet se më shumë se çdo i katërti natyralizimit tashmë ishte i lehtësuar. Në vitin 2015, 43 mijë persona kanë marrë shtetësinë zvicerane, prej të cilëve 11.400 kishin ndjekur procedurat e thjeshtësuara.

Vetëm fëmijët nga prindër të Zvicrës, fëmijët e adoptuar dhe fëmijët e braktisur automatikisht mund të marrin pasaportën zvicerane. Kjo praktikë do të vazhdojnë të ekzistojnë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *